Nyheter
Nyheter och rapporter från Sverige och utomlands

VM i (shin)kyokushin går av stapeln vart fjärde år, nu var det den tolfte i ordningen. Tävlingen har utvecklats från den ursprungliga tävlingsformen på så sätt att även kvinnor tävlar i fullkontakt. 161 män och 43 kvinnor från 100 länder tävlade i öppen viktklass under två dagar. Det innebär att det koras endast en manlig och en kvinnlig...

Fina svenska framgångar i Lörenskog Cup, en stark insats både på dam och herrsidan. I årets upplaga av Lörenskog Cup saknades seniorerna. Deltagarantalet på seniorsidan var för lågt och arrangören valde att ställa in seniorklasserna helt och hållet och istället blev tävlingen enbart en ungdom/junior tävling i kumite kata. Orsaken till seniorernas...

Om en vecka är det äntligen VM i (shin)kyokushin. Den ursprungliga tävlingsformen som grundaren sosai Masutatsu Oyama ville ha det, dock utvecklats på så sätt att även kvinnor tävlar i fullkontakt. Tävlingen arrangeras vart fjärde år och är utan viktklasser vilket innebär att det finns bara en vinnare i herr- respektive damklassen.

Waterpoort Cup har blivit en svensk tradition. Det är en tävling med ett grundläggande syfte att uppmuntra och stärka gemenskap. Tävlingen är främst en ungdomstävling men har även seniorklasser som körs i slutet på tävlingsdagen. Värt att nämna extra denna gång var damernas tungvikt. Det var endast två som deltog, men Brigita Gustaityte och Camille...

British Open benämns ofta som Europas äldsta tävling och en gång i tiden var tävlingen också betraktad som vårt EM. Men sen dess har mycket hänt. Organisationer har splittrats och konkurrensen på tävlingsidan har ökat dramatiskt. Vilket har inneburit att nivån på deltagare och status har falnat något under åren som gått.

I vanlig ordning arrangerades debutanttävlingen Shinjin Cup av Örebro Kyokushin Karate. Tidigare år har tävlingen endast fokuserat på kumite för seniorer. Men nytt för i år var att ungdomar, kadetter och juniorer fick chansen att ställa upp och tävla i kata. Totalt ställde 14 deltagare upp i de olika kataklasserna.
I kumiten tävlingsdebuterade några...

Oyama cup 2019

04.10.2019

Danmark har i flera år arrangerat Oyama cup för ungdomar. Tillfälligt i år var att denna tävling hölls i anslutning till Danish open. 143 karatekas från Danmark, Sverige, Norge, Polen, Litauen och Ungern gjorde upp om medaljerna. Publiken fick se snabba tekniker och kraftfulla slag och sparkar.

Förmiddagen den 28 september ägnades åt Oyama cup. Efter prisutdelningen var det dags för Danish open som denna gång hade en juniordel (16-17 år). Matchtiden var 3 minuter med förlängning på 2 minuter.

Romania Open International hölls för andra gången och det var några skillnader på arrangemanget sen förra gången. Tävlingen är främst en ungdomstävling och man tävlar i klasserna U12, U14, U16, U18. Deltagarna är främst från östeuropa och det finns flera olika organisationer som deltar. Förra året deltog Oyama och Banzai men i år deltog inga...

Under helgen 7-8 september samlades en grupp ungdomar på Bosön för att få veta mer om vad en satsning som elitidrottare innebär. Parallellt så var även seniorerna i Swedish Team på plats för att utföra sina återkommande fystester.